Zpátky do minulosti

21.8.2020

V roce 2012 nadace podpořila Obnovu mladějovské úzkokolejky v programu Pro budoucnost. Zachováním dráhy budoucím generacím v celé její délce vyžadovalo obnovit provoz na neprovozovaném úseku z Nové Vsi na Hřebeč. K tomu bylo třeba provést především generální opravu 319 m dlouhého úseku u "Josefky", jehož stav neumožňoval bezpečný provoz. Úzkokolejka přesahuje období první republiky a dodnes na ní jezdí původní parní lokomotivy, jediné v celé ČR.

Jedenáct kilometrů dlouhá mladějovská úzkokolejka o rozchodu 600 mm byla vybudována na sklonku první světové války pro dopravu lupku, šamotu a místního uhlí. Svému účelu sloužila až do zrušení dolů a uzavření šamotky v roce 1991. Po celou dobu provozu sloužily na této trati převážně parní lokomotivy. S těmi se dnes můžete setkat ve vyhlášených termínech v čele pravidelných výletních vlaků, případně při některé z dalších akcí, které pořádá Mladějovská průmyslová dráha.

Navštivte muzeum v areálu bývalého šamotového závodu v Mladějově na Moravě a prohlédněte si sbírku úzkorozchodných průmyslových lokomotiv, historických motocyklů, bagrů a buldozerů, traktorů a další zemědělské i stavební techniky, ale také dobových kočárků. To vše poté zakončete nezapomenutelnou jízdou v jedinečné úzkokolejce.

Více informací najdete zde:

Prázdniny sice pomalu končí, ale návštěva určitě bude stát za to kdykoli během roku.