Hraničáři se měnili na táboře v hobity

18.9.2013

KARVINÁ – Jedenáct členů karvinského skautského vodáckého oddílu Hraničáři zamířilo za svými spolužáky do školy se vzpomínkami na prázdniny, kdy se měnili v Hobity i jiné fantasy bytosti. Vlastní verzi „Pána prstenů“ prožili na táboře v Sedle u Jindřichova Hradce. Na louce, jejíž pronájem umožnil minigrant z Nadace OKD.

„Stal jsem se patronem srdcovkového projektu, ale nakonec mi to se šichtama nevyšlo a tábor jsem nestihl. Taky nebylo třeba tolik pomáhat, Hraničáři jeli do postaveného tábora. Hlavně si to tam všechny děcka náramně užívaly… a o to přece šlo, ne?“ nechal se slyšet revírník úseku centrálního odtěžení Dolu ČSM Antonín Fereš (50).

Do skautského světa ho uvedl před lety kolega z práce. „Jarda Primus z teplárny ČSM to měl tehdy pod sebou. Chodívali jsme s chlapama ze šachty k vodákům na lodičky. Občas jim tam vypomohli. Nějaký čas jsem se mezi nimi nepohyboval, ale když se stal vedoucím oddílu můj švagr Ivan Jurčík, zase se tomu věnuji,“ pokračoval.

Hraničáři se základnou „u vody“ nedaleko golfového areálu Lipiny už okouzlili Ferešova syna Pepu (11) i dceru Aničku (11). „Kompletní členská základna čítá kolem třiceti lidí, nepočítaje v to bývalé členy, kteří jsou stále vítáni a stále mezi skauty i docházejí,“ vysvětlil Sdrcař s tím, že právě letní tábory jsou vyvrcholením každého roku.

Vodní skauti – jak si v oddíle existujícím rovných pětačtyřicet let říkají – táboří samozřejmě u toků, které se dají sjíždět. Také ale pořádají prázdninové pobyty putovní či stálé. „Jako byl ten letošní u sedleckého rybníka s hobití tématikou. Srdcovka tady dětem moc pomohla,“ vzkázal Ferešův švagr a hlavní vedoucí Ivan Jurčík zvaný Guláž.