Ocenili jsme nejlepší Projekt, Srdcaře a Inovaci tohoto roku!

23.11.2018

KARVINÁ (23. listopad 2018) – Nadace OKD ocenila podpořené neziskové organizace. Ceny za nejlepší Projekt roku, Srdcaře a Inovativní projekt nadační tým předal v prostorách Regionální knihovny v Karviné ve čtvrtek 22. 11. 2018.

„Každý grantový rok je pro nás velice inspirativní a zároveň je rok od roku stále těžší vybírat v daných kategoriích vítěze. V letošním roce jsme oslavili 10 let fungování nadace a přemýšleli jsme, jak předávání cen ozvláštnit a udělat je výjimečné. Změnili jsme proto místo konání, koncept slavnostního odpoledne a přidali jsme kategorii Inovativní projekt. Je to vše způsobeno vývojem projektů. Z myšlenek se stávají reálné projekty a mnohdy za nimi nestojí jen jeden člověk, ale rovnou celý tým. Proto jsme letos nenominovali jen Osobnost roku, ale celé projekty, které jsou podle nás skutečně průlomové.“ říká Karolína Preisingerová, ředitelka Nadace OKD.

Nejlepším projektem roku se stala „Pohádka pro babičku a dědečka“, kterou připravili pracovníci a děti z Mateřské školy Karla Dvořáčka v Orlové Lutyni. Tento mezigenerační projekt se zaměřuje na rozšíření informací dětí o životě seniorů, zároveň rozšířil řečové a komunikační dovednosti. Děti se díky projektu snaží babičkám a dědečkům přinést potěšení a radost. Hrají představení na různých místech regionu v domech kultury a domovech důchodců.

Srdcařem pro rok 2018 se stal pan Jan Sitai. Kromě toho, že již 39 let pracuje jako horník je i dobrovolníkem v organizaci SPMP Karviná (Sdružení pro pomoc mentálně postiženým). Patronát nad projekty ze Srdcovky v organizaci převzal po svém kolegovy, který odešel do důchodu. V SPMP působí už 6 let a je pro všechny v organizaci nejen patronem projektu, ale také velice dobrým a spolehlivým kamarádem a parťákem.

Ve zbrusu nové kategorii Inovativních projektů si první místo vybojovala Dolní oblast Vítkovice s projektem Vzdělávací aktivity ve Světě techniky pro děti mateřských škol a jejich rodiče a žáky základních škol. Cílem projektu bylo zajistit kvalitní vzdělávací a volnočasové aktivity celkem pro cca 700 dětí, žáků MŠ a ZŠ včetně cca 100 rodičů v Science learningovém centru Svět techniky Ostrava. Pedagogové uvedených škol měli možnost zvolit takový vzdělávací program, který kvalitně a zajímavým způsobem vhodně doplní školní výuku nebo zajistí kvalitní volnočasové aktivity i s rodiči dětí, při využití sdílených, špičkově vybavených laboratoří, dílen, učeben, expozic a dalších atraktivit této jedinečné infrastruktury srovnatelné s podobnými zařízeními v západní.

Nadace OKD si velice váží veškeré podpory svých dárců a touto cestou by chtěla i jim poděkovat za to, že stále může podporovat potřebné organizace v regionu, oceňovat výjimečné projekty a lidi, kteří za těmito projekty stojí. Děkujeme za to, že jsme stále součástí regionu a můžeme zde působit.