Zavedené kulturní jméno: Iniciativa Dokořán Karviná

19.5.2016

Jakub Bordacs z titulu předsedy informoval o aktuálním projektu oživující dění v hornickém městě, měsíčně je na programu několik akcí, kdy díky i podpoře z NOKD mají vstupné dobrovolné, snížené a případně ho nevybírají vůbec

KARVINÁ – Nad očekávání dopadl Majáles Karviná 2016, kdy se na Lodičkách druhé úterý v květnu bavilo více než sedm stovek lidí. Byť chyběly slavnější hvězdy a roli hlavních kapel zastaly U.D.G a Zoči Voči. Svědčí to o zavedeném jméně organizátorů – Iniciativy Dokořán – pořádajících akce za podpory Nadace OKD. Dali jsme tedy prostor jejímu předsedovi Jakubu Bordacsovi.

Čím letos obohacujete dění v Karviné?

Projekt jsme nazvali Region Dokořán 2016 a zaměřujeme se v něm opět na udržování stabilní kulturní scény v našem městě. A to napříč jednotlivými cílovými skupinami obyvatel. Chceme posilovat mezilidské vztahy a sbližovat lidi pořádáním pestrých multižánrových akcí. Heslem pro letošní rok je Pestrost, která symbolizuje vedle názvu Dokořán – tedy být pro všechny bez ohledu na jejich kulturu, pohlaví, rasu a víru – širokou škálu aktivit, které můžeme nabídnout. Vždyť jen v květnu máme za sebou kromě Majálesu koncerty Petry Fúrikové a jejího Bandu a kapely Plyš či poslechovku retro hudby z gramofonu. A to nás čeká cimbálovka a tvarůžkový festiválek.

Jakou roli v tom hraje těžařská nadace?

Je našim stabilním, dlouholetým partnerem, za což musím jménem celého týmu poděkovat. To, že Nadace OKD podporuje Iniciativu Dokořán, poznávají v prvé řadě sami návštěvníci našich akcí. Hovořím o vstupném, máme v zásadě tři druhy. Zadarmo jako na cimbálovku, dobrovolné, které bude u tvarůžek, a nakonec lidové, symbolické, například na Majálesu za stovku pro dospělého. Iniciativa Dokořán nebyla zřízena za účelem zisk, přesto jsme velmi efektním pořadatelem kulturních akcí na Karvinsk. Ale bez nadační podpory bychom toho nebyli schopni tolik udělat.

Myslíte, že nabídkou oslovíte i horníky?

A proč ne? Vždyť to jsou taky lidé! Náhodou si jejich vkusu dovolím porozumět, protože jak táta důlní elektrikář, tak děda předák hornického kolektivu fárali na Dole Lazy. A kdybychom brali havíře podle všeobecného mínění, Iniciativa Dokořán má pro tuto cílovou skupinu hned dvě akce v dohledné době. Tvarůžkový den je v sobotu 28. května, pivní festiválek v sobotu 23. července. Obojí v areálu Lodiček, který spravujeme. Umím si představit bývalé horníky i jejich ženy na cimbálovce Borovička, ta zde vystoupí v sobotu 21. května. Cílíme tímto také na seniorskou generaci.

A kromě NOKD máte i jiné partnery?

Pochopitelně! Vždyť takový Festival Dokořán, který bývá už každoročním vyvrcholením naši činnosti, je obrovská akce stojící a padající s našimi dobrovolníky. Na festivalu jich máme 80 až 100, na ostatních chodí podle druhu akce. Spolupracujeme ale i s řadou dalších partnerů – od města a městského kulturního domu, univerzity přes středisko Hosana po neziskovky jako Juventus, Permoník, SCEAV ... Všichni nám pomáhají naplňovat naši vizi 3P.

Můžete přiblížit, co se pod tím skrývá?

Tím prvním P je Podpora kultury pořádáním klubových i sezonních open-air koncertů, kdy dáváme prostor regionálním interpretům, jakožto dalších akcí, přičemž nevynecháváme ani sport či gastronomii. Pomoc potřebným, to je druhé P. Znamená padesátiprocentní slevy pro držitele průkazů ZTP a ZTP/P na vybrané akce, pořádání benefičního koncertu či poskytnutí práce hendikepované klientce střediska Hosana. Posledním P je příležitost dobrovolníkům, ty zapojujeme do organizace a realizace akcí a společně si vyjedeme i na chatu na víkend.

Radek Lukša