V pátek se díky Nadaci OKD otevře Svatojánská věž ve Frýdku

27.5.2011

FRÝDEK-MÍSTEK (26. května 2011)– Poprvé v novodobé historii může veřejnost začít pravidelně navštěvovat Svatojánskou věž kostela sv. Jana Křtitele ve Frýdku-Místku. Pozoruhodnou dominantu města s vyhlídkou do okolí nechala farnost v posledních letech opravit a nyní v ní díky grantu Nadace OKD nabídne expozice o historii kostela, věže a farnosti i výstavy místních umělců. Dosud byla věž otevřena jen jeden či dva dny v roce.

„Kromě běžných prohlídek věže a stálých expozic chceme v těchto netypických prostorách také pořádat menší koncerty nebo představovat mladé umělce,“ řekl Miroslav Přikryl ze sdružení Filip Neri, které bylo hlavním iniciátorem zpřístupnění věže.

Na návštěvníky ve věži čekají zajímavé informace z dějin farnosti Frýdek. „Součástí expozice je několik trojrozměrných exponátů z depozitáře frýdecké farnosti. Většinou se jedná o unikátní, dosud nikdy nevystavené předměty, mezi nimiž si pozornost zaslouží například fragment pozdně gotického kostelního portálu, barokní pískovcová plastika sv. Jana Nepomuckého či funkční zvon sv. Barbory z roku 1850,“ dodal Přikryl.

Ve věži bude také umělecká galerie. Aktuálně v ní mohou návštěvníci obdivovat díla sochaře, akčního umělce a tvůrce světelných instalací Davida Korbičky, minimalistické instalace  z obyčejných věcí Oldřicha Moryse a zvuková instlace pracující se zvukem zvonů Lucie Vítkové.

Věž byla v 17. století přistavěna k původně gotickému kostelu sv. Jana Křtitele, který dříve velkou věž neměl. Stavba začala v roce 1605 a ve složitých poměrech třicetileté války trvala až do roku 1650. Poté prošla mnoha stavebními úpravami, poničil ji rozsáhlý požár a do dnešní podoby bylo zastřešení upraveno na začátku 20. století. Vždy sloužila jako zvonice  a hodinová věž.

Nápad na zpřístupnění věže vznikl před 15 lety. Od té doby se podařilo postupně s využitím dotací ministerstva kultury a města Frýdek-Místek obnovit vnitřní konstrukce a také vyměnit některé žebříky za ocelové točité schodiště, které splňuje požadavky na provoz pro veřejnost. „Pak už jsme jen přemýšleli, co nabídneme v interiérech a jak zajistíme provoz. V tom nám pomohl příspěvek Nadace OKD,“ řekl Přikryl.

Věž bude pro veřejnost poprvé otevřena v pátek 27. května v 18 hodin, program je připraven až téměř do půlnoci. V dalších dnech letní sezóny ji mohou lidé navštívit vždy v pátek od 14 do 18, v sobotu od 9 do 18 a v neděli od 14 do 18 hodin.

Vladislav Sobol

mluvčí Nadace OKD