Stonavská Barborka přivítala 150 mladých lidí, zájem o vážnou hudbu roste

28.11.2012

Ostrava (28. listopadu 2012) – Šestý ročník pěvecké soutěže komorních ansámblů Stonavská Barborka, jediné svého druhu na světě, začal ve středu soutěžními produkcemi a vyvrcholí v pátek galakoncertem ve stonavském kostele. Soutěž je přehlídkou nadšení dětí a mladých lidí, jež se v různých typech uměleckých škol dlouhodobě zabývají hudbou. „Je to pro mladé lidi další příležitost, podobnou kvalitu najde člověk v různých soutěžích typu superstar jen stěží. V naší soutěži se prezentují nejlepší zpěváci a další hudebníci, pro které se hudba stává životním posláním,“ vysvětlil Josef Melnar, ředitel Stonavské Barborky, která se koná díky podpoře obce Stonava a Nadace OKD.

Na soutěži vystupuje více než 150 studentů uměleckých škol z celé republiky, zájem a kvalita se přitom každoročně zvyšují. „Je to přesvědčivý důkaz, že máme spoustu vynikajících a hlavně obětavých učitelů, kteří předávají zkušenosti svým žákům. Zájem o klasickou hudbu mezi nastupující generací i přes obrovskou konkurenci komerční zábavy stále roste,“ dodal Melnar.

Nadace OKD podporuje stonavský festival už několik let. „Je pozoruhodné, že v malé hornické obci zvládnou připravit soutěž světových parametrů. A stejně tak oceňuji osobní zapojení nejen všech dětí, ale také učitelů, lektorů a porotců, kteří se na této nevšední aktivitě podílejí,“ řekl ředitel hornické nadace Jiří Suchánek.

Slavnostní koncert spojený s vystoupením nejlepších účastníků a vyhlašováním vítězů proběhne v pátek 30. listopadu od 20:00 v kostele sv. Máří Magdaleny ve Stonavě.

Vladislav Sobol

mluvčí Nadace OKD