Poláci učili české kamarády, jak lyžuje Malysz a co doma vaří

26.10.2011

HAVÍŘOV (25. října 2011) – Kdo je Adam Malysz? Co složil Chopin? K čemu slouží lodní šroub? Co polským dětem nejvíce chutná? Kluci a holky ze základní školy na ulici Frýdecké v Havířově už na tyto otázky znají odpovědi – dozvěděli se to od svých vrstevníků v Polska, se kterými dnes prožili ve škole celé dopoledne. Polský den plný soutěží, písniček i česko-polských jazykových hrátek připravili společně učitelé a rodiče díky podpoře Nadace OKD.

Jméno polské sportovní legendy si děti zapamatovaly díky jízdě na netradičních lyžích, věhlasného hudebního skladatele si připomněly skládáním notové osnovy. Polskou námořní historii i současnost zase připomínala disciplína, při které museli soutěžící poslepu hledat a montovat „lodní šrouby“. Největší úspěch sklidily tradiční polské skořicové tousty, které si ve školní kuchyňce postupně připravily všechny třídy.

„Je to velmi příjemné a kvalitní doplnění výuky, osobní zkušenost a zážitky při výuce jsou nenahraditelné. Mimořádná je také pomoc rodičů, kteří se zapojili jako organizátoři,“ řekla ředitelka školy Jiřina Sivá.

Za několik dní se situace obrátí a české děti pojedou na zkušenou do polského města Jastrzebie-Zdrój.

Vladislav Sobol

mluvčí Nadace OKD