Neziskovky poslaly Nadaci OKD 1283 projektů, o třetinu více než loni

5.4.2011

OSTRAVA (5. dubna 2011) – Nadace OKD přijala v letošním grantovém kole 1283 projektů neziskových organizací, obcí a dalších žadatelů. Jejich počet oproti loňsku vzrostl téměř o třetinu. Signalizuje to prestiž nadace, která se rozšiřuje i za hranice moravskoslezského regionu, a zároveň větší hlad neziskových organizací, způsobený škrty ve státním rozpočtu a dalších zdrojích,“ zhodnotil zvýšený počet žádostí ředitel nadace Jiří Suchánek.

Nadace má v plánu rozdělit 60 milionů korun, tedy třikrát více než loni, zhruba deseti miliony chce přitom podpořit svou letošní prioritu – chráněné dílny. Přibližně 80 procent financí zůstane na severní Moravě. „Podpoříme nejkvalitnější projekty a zároveň ty, které jsou v dnešní složité době nejpotřebnější,“ upřesnil kritéria výběru Suchánek. Záměry žadatelů vyhodnotí nezávislé grantové komise, poslední slovo bude mít správní rada. Úspěšné projekty zveřejní nadace v první polovině června.

Největší zájem je podle předpokladů o program Pro zdraví, který podporuje například péči o seniory, zdravotně postižené občany nebo opuštěné děti. Organizace v něm žádají celkem 172 milionů korun na 539 projektů, zatímco loni podaly 355 projektů a žádaly 93 milionů korun.