Nadace OKD vybrala na benefičním koncertu přes 100 tisíc korun na Bistro Esíčko, ve kterém budou pracovat lidé s onkologickou diagnózou

10.9.2012

KARVINÁ (9. září 2012) – Výtěžek karvinského benefičního koncertu, který uspořádali těžaři z OKD pro svou firemní nadaci, dosáhl 108 784 korun. Nadace OKD peníze předá obecně prospěšné společnosti ONKO pomoc Karviná na vybudování Bistra Esíčko, které bude zaměstnávat lidi s onkologickou diagnózou. Kromě vybrané částky mohou lidé z Onka počítat také s 300 tisíci korunami, jež od Nadace OKD získali v rámci letošních grantů. Hlavní hvězdou benefice byla šansoniérka Radka Fišarová.

„Práce v našem regionu je velmi málo i pro zdravé. Pro nemocné, až na výjimky, není vůbec,“ vysvětlila ředitelka společnosti Blažena Monczková, proč se s přáteli pustila do vytváření pracovních míst pro onkologicky nemocné i jinak zdravotně znevýhodněné lidi.

Benefiční koncert, kterého se zúčastnil primátor Karviné, starostové okolních měst a obcí, manažeři OKD, ale také předáci z jednotlivých šachet a příznivci hornické nadace, osobně zahájil generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck. „Rád bych se poklonil dámám, které bojovaly nebo bojují s onkologickým onemocněním, a přesto jsou velmi aktivní. Myslím, že otevření bistra je opravdu výborný nápad,“ řekl ve svém projevu Beck.

„Mladí mají své hamburgery a párky v rohlíku. My chceme nabízet své výrobky těm, kteří si raději dají na snídani domácí vánočku, na oběd poctivou polévku a k ní třeba svíčkovou jako od babičky, a na svačinu nešizené chlebíčky,“ představila Monczková plánované konkurenční výhody provozovny, která má vzniknout ještě do konce roku v obchodním areálu nedaleko karvinského kina Centrum.

Nadace OKD se podpoře pracovní integrace hendikepovaných věnuje dlouhodobě. Jen v posledních dvou letech rozdělila mezi provozovatele několika desítek chráněných dílen přes 15 milionů korun, čímž umožnila zachování stovek pracovních míst a dokonce vznik několika desítek nových pozic pro zdravotně znevýhodněné lidi.

Vladislav Sobol

mluvčí Nadace OKD