Nadace OKD ocenila chráněnou dílnu, mateřské centrum i festival, osobností roku se stal dlouholetý ředitel Slezské diakonie Česlav Santarius

11.11.2011

OSTRAVA (10. listopadu 2011) – Nadace OKD dnes v kompresorovně Hornického muzea ocenila nejlepší neziskové projekty. Ceny získaly například organizace, které provozují chráněnou dílnu pro hendikepované, pomáhají mladým lidem z dětských domovů při vstupu do života a také pořadatelé hudebního festivalu. Vítězem kategorie Mediální čin roku se stal novinář Dalibor Dostál za vydání seriálu o firemních nadacích. V hlavní kategorii Osobnost roku si cenu odnesl Česlav Santarius, který před 20 lety založil humanitární organizaci Slezská diakonie a letos odešel do zaslouženého důchodu.

Nadace OKD se stala za necelé čtyři roky svého působení lídrem neziskového sektoru na severu Moravy a druhou největší firemní nadací v České republice. „Peníze od OKD a dalších dárců se mění v dobré skutky díky neziskovým organizacím, které v našem regionu i v celé republice působí. Považuji za důležité je alespoň takto symbolicky ocenit, protože v nich pracují lidé, kteří často za minimální odměnu nebo zdarma dělají radost svému okolí a především pomáhají těm, kteří tolik štěstí nemají a musí se spolehnout na pomoc svého okolí,“ vysvětlila smysl udílení cen předsedkyně správní rady Nadace OKD Petra Mašínová.

Základní ceny rozdělila Nadace OKD podle oblastí, které pravidelně podporuje. O vítězích rozhodovala svými hlasy veřejnost. V programu Pro zdraví získalo první místo pražské občanské sdružení Letní dům, které připravuje mladé lidi z dětských domovů na vstup do života, mimo jiné při stážích v tréninkovém bytě. Vítězem programu Pro radost se stala karvinská Iniciativa Dokořán a její letní multikulturní festival, na jehož organizaci se podílejí desítky dobrovolníků. V programu Pro budoucnost si odnesli sošku a desetitisícový šek zástupci ostravské Charity svatého Alexandra, která vybudovala v areálu bývalé šachty chráněnou dílnu pro 50 hendikepovaných osob a nyní dokončuje rekonstrukci další budovy, kde vznikne prostor pro chráněné bydlení. V programu Pro Evropu, který pomáhá neziskovým organizacím s financováním příprav projektů usilujících o dotaci od Evropské unie, dali lidé nejvíce hlasů Mateřskému a rodinnému centru Krůček Svitavy, jež chystá netradiční systém spolupráce mezi rodiči s malými dětmi a seniory.

Specialitou Nadace OKD je oceňování médií, která pomáhají s propagací neziskových organizací a věnují se tématu společenské odpovědnosti firem. V kategorii Mediální čin roku získal hlavní cenu redaktor týdeníku Profit Dalibor Dostál za ojedinělý seriál mapující působení firemních nadací. Sošku za Pozitivní zprávu získala novinářka MF Dnes Ivana Karásková za reportáž, díky níž sehnal časopis pro dětské domovy místo 30 tisíc, které mu kvůli kritickému článku odmítl poslat Nadační fond manželů Klausových, téměř 200 tisíc korun od jiných dárců.

Osobností roku zvolila Nadace OKD Česlava Santariuse, nadšence a zároveň profesionála, který začal před 20 lety od základů budovat charitativní organizaci Slezská diakonie. Letos, v době jeho odchodu do důchodu, poskytovala diakonie 95 sociálních služeb pro více než 6000 uživatelů a stala se vzorem pro podobné organizace v České republice i mnohé zahraniční partnery.

Vladislav Sobol

mluvčí Nadace OKD

telefon: 596 262 293
mobil:  725 595 417