Milion korun rozdělala Nadace OKD organizacím, ve kterých pomáhají horníci

27.7.2012

Ostrava (27. července 2012) – Nadace OKD rozdělila více než milion korun neziskovým organizacím, ve kterých působí jako dobrovolníci zaměstnanci OKD a dalších dárcovských firem nadace. Takzvané minigranty, které získaly název SRDCOVKA podle tradičního pojmenování části závěsu těžní klece, měly mezi lidmi mimořádný ohlas. Nadace přijala přes stovku žádostí, podpořila 40 nejlepších.

„Hlavní podmínka byla, aby zaměstnanec, který organizaci doporučil, v této neziskovce dlouhodobě pomáhal bez nároku na finanční odměnu. Překvapilo nás, že mezi horníky je tolik aktivních lidí, více než stovku podaných grantů jsme nečekali. Mnozí navíc nestihli žádost připravit, proto budeme Srdcovku vyhlašovat pravidelně i v budoucnu,“ řekl ředitel Nadace OKD Jiří Suchánek.

Nadace OKD podpoří prostřednictvím Srdcovky například nákup dresů a přileb pro malé hasiče nebo obnovu vybavení dětských sportovních kroužků, ušití skautského táborového tee-pee, výpravu hendikepovaných dětí na hory, opravu cvičiště pro psy, vesnického sportovního areálu nebo skateparku. Další peníze, které pomohli zaměstnanci získat, půjdou například na uspořádání krasobruslařských závodů nebo výstavy fotografií.

Minigranty jako způsob posílení vazby mezi firmou a zaměstnanci využívá v Česku již několik společností. Jako první zavedl tento systém Nadační fond Veolia, v Moravskoslezském kraji je úspěšně rozvíjí ArcelorMittal Ostrava a nově také AWT.

Nadace OKD už letos celkem rozdělila v grantech a dalších dotačních programech téměř 59 milionů korun. Zakladatelem Nadace OKD je černouhelná těžební společnost OKD, která jí dává každý rok jedno procento ze svého zisku před zdaněním. Dalšími dárci jsou společnosti AWT, RPG RE, Green Gas DPB a OKK Koksovny.

Vladislav Sobol
mluvčí Nadace OKD