Létem kinosvětem Jablunkov

9.8.2012

JABLUNKOV (9. srpna 2012) – Dnes již kultovní film Starci na chmelu rozzáří v pátek stříbrné plátno improvizovaného letního kina v Jablunkově. „Bude to takové retro kino, klasická projekce z šestnáctimilimetrové promítačky,“ vysvětlila Renata Macková z kulturního odboru jablunkovské radnice. Promítání je součástí projektu Letem létem kinosvětem, jehož hlavním partnerem je Nadace OKD.

„Při hodnocení projektů nás pobavilo, že organizátoři spojili promítání celovečerních filmů s projekcí místních amatérů a také s doprovodným programem,“ vysvětlil ředitel Nadace OKD Jiří Suchánek jeden z důvodů, proč hornická nadace aktivitu podpořila.

Místní obyvatelé i turisté ubytovaní v Beskydech už díky spolupráci města a Nadace OKD viděli v létě několik filmů. „Největší úspěch mělo promítání kanadského filmu Strenght in Numbers, který je považován za nejlepší sportovní film letošního roku a v Česku není v běžné distribuční síti. Před filmem jsme promítali amatérská videa z beskydského prostředí místních bikerů, což se setkalo s velkým ohlasem,“ dodala Macková.

Nápad oživit léto netradičním promítáním filmů zaujal i jablunkovského starostu. „Film nejsou jen pohyblivé obrázky. Pokud kvalitní příběh uchopí dobrý režisér, zanechá v nás otisk, stopu, dojem, který může rozšířit náš kulturní rozhled nebo alespoň zpříjemnit chvíle každodenního života. Samozřejmě, zážitek umocní společné zhlédnutí filmu v kině, neboť atmosféra tohoto prostoru k tomu od zprovoznění prvních kinematografů patří. Mám rád ten zvláštní pocit osvícení pár minut po zhlédnutí skvělého filmu. Doufám, že podobný pocit si budou odnášet i diváci našeho festivalu,“ řekl Petr Sagitarius.

Jablunkovský filmový festival pokračuje na konci srpna promítáním snímku Kuky se vrací, kterému bude předcházet cesta dětí pohádkovým lesem. Na polovinu září připravuje radnice s místními spolky Jabkový den, který kromě pestrého programu nabídne také historické filmové záběry starého Jablunkova.

Vladislav Sobol

mluvčí Nadace OKD