Hlučínská Štěrkovna bude díky Nadaci OKD poprvé bez bariér

2.8.2012

HLUČÍN (2. srpna 2012) – Lidé na vozíčku nebo s jiným hendikepem si letos poprvé mohou naplno užít hlučínský festival Štěrkovna Open Music, na kterém se představí například kapely Mandrage, Wohnout a IneKafe. Díky podpoře Nadace OKD a jejího programu Zážitky bez bariér připraví pořadatelé kompletní servis pro hendikepované lidi, od speciální tribuny pro vozíčkáře přes úpravu chodníků v areálu až po asistenty, jež budou připraveni zdravotně znevýhodněným pomoci. Nadace OKD také otevře takzvaný bezBAR, ve kterém budou žíznivé účastníky festivalu obsluhovat lidé na vozíčku.

Díky spolupráci těžařské nadace a pořadatelů festivalu se v areálu představí kromě hudebníků také pracovníci chráněných dílen, návštěvníci akce je mohou podpořit zakoupením produktů vyrobených hendikepovanými lidmi. Nadace OKD se tématu pracovní integrace hendikepovaných věnuje již několik let. „Například letos jsme na rozvoj chráněných dílen vyčlenili přes šest milionů korun. Zároveň si uvědomujeme, že ještě důležitější než finance je možnost uchytit se na trhu, proto provozovatelům chráněných dílen zajišťujeme účast na akcích, kde mohou své výrobky prodávat a získávat nové kontakty,“ řekl ředitel Nadace OKD Jiří Suchánek.

Všem návštěvníkům včetně hendikepovaných slibují pořadatelé atraktivní doprovodný program. „Letos poprvé nabídneme adrenalinový park s vodními atrakcemi, lidé si budou moci vyzkoušet jízdu na vodním skútru nebo se nechat skútrem táhnout na nafukovacím banánu či kruhu. V areálu bude i vinárna a také speciální bar, kde budeme míchat drinky inspirované hornictvím, protože našim významným partnerem je těžební společnost OKD. Jsem rád, že jsme se letos dohodli na spolupráci také s Nadací OKD a umožníme tím zábavu i lidem, kteří by se sem jinak nedostali,“ řekl pořadatel Petr Breitkopf.

Pro Nadaci OKD je to letos již třetí festival, který díky svému programu Zážitky bez bariér zpřístupnila hendikepovaným. Po United Islands, Colours of Ostrava a Štěrkovně bude ještě následovat plzeňská Živá ulice.

Podrobný program najdou zájemci na www.sterkovnamusic.com

Vladislav Sobol

mluvčí Nadace OKD