Hasiči vyhráli zlato v dresech ze Srdcovky

12.8.2013

FRÝDEK-MÍSTEK – Až ve východofrancouzském Mulhouse byly vidět loga Nadace OKD a HBZS Ostrava. Vzala je s sebou desetičlenná frýdecko-místecká část české reprezentace na XV. Mezinárodní hasičské olypiádě CTIF, která v dresech pořízených z minigrantu Srdcovka vybojovala ve své kategorii zlato!

„Sešla se dobrá parta a byly dobré podmínky. Prostě forma načasovaná ve správný okamžik,“ konstatoval Milan Žabčík, vedoucí družstva Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Frýdek, jenž je jinak zaměstnancem ostravské HBZS. Hasičská olympiáda to pro něj byla pátá a zlato vezl domů podruhé.

„Jsem pochopitelně rád i za ty kluky. Mohl jsem je tam vyvézt také díky Sdrcovce a podpoře HBZS Ostrava. Někteří byli na tak veliké akci poprvé a nerozklepali se... Vítězství v kategorii Mužů A zvýší chuť do další práce a pomůže přivézt nové členy do našich řad,“ uvedl Žabčík s tím, že ve Francii závodili ve štafetovém běhu 8 krát 50 metrů s řekážkami a požárním útoku dle pravidel CTIF.

SDH Frýdek má na osm desítek aktivních členů, z nichž se věnuje požárnímu sportu třicítka dospělých – dorostenců, mužů i žen – a stejný počet dětí. „Pro mě to znamená čtyřikrát týdně vlastní trénink a třikrát týdně trenérskou práci. Soutěže jsou o víkendech po celý rok, “ nechal se slyšet Žabčík.

Olympiády v Mulhouse se zúčastnili profesionální i dobrovolní hasiči prakticky z celé Evropy a zemí bývalého Sovětského svazu. Češi měli v zastoupení šestadvaceti států největší výpravu čítající na 290 lidí, přičemž startovala a poté i sbírala vavříny ve všech vyhlášených soutěžích a kategoriích.