8. Abilympiáda ke 100. výročí založení školy

21.4.2022

V pořadí již osmá abilympiáda se konala 12. dubna 2022 u příležitosti 100. výročí založení SŠ, ZŠ a MŠ Komenského v Karviné. Soutěžení v ručních dovednostech je určeno pro zdravotně postižené děti a mládež od 12 do 26 let z celého Moravskoslezského kraje. Na sedmi stanovištích plnili disciplíny jako aranžování květin, přípravu nápojů a pokrmů studené kuchyně, pletení velikonoční pomlázky, mechanickou montáž, hrátky s drátky, práci se dřevem a malování na kamínky. Své výrobky pak odevzdávají porotě k hodnocení a ty nejkránější získají odměnu.

Karvinská Abilympiáda je mezi žáky se speciálně vzdělávacími potřebami velmi oblíbenou. Kantoři coby organizátoři se snaží každoročně přijít s novým, pro soutěžící zajímavými aktivitami a doprovodnými akcemi jako fotografování ve fotkoutku nebo výroba svíček. Středisko volného času Juventus, příspěvková organizace se postarala o pestrý program ke zkrácení dlouhé chvíle. Účastníci si mohli nechat namalovat něco pěkného na obličej, aplikovat permanentní tetování nebo si vyhotovit špíz z gumových bonbónů a místní umělec, pan Bogdan Kornas si pro všechny připravil malou výstavu se svými díly, ale také stanoviště s technikou origami

Všichni, včetně nás, si akci moc užili a jistě už se těší na další ročník.

Patronem akce je Srdcař Marek Gasior, který je zaměstnancem našeho zřizovatele, společnosti OKD, a.s., na pozici elektro dispečera na Dole ČSM a za svou činnost nepobírá žádnou finanční odměnu.