Život má mít hloubku…

Nadace OKD podporuje neziskové organizace, které pomáhají potřebným, zlepšují úroveň sociální péče, volnočasových aktivit i životního prostředí.

více »  |  fotogalerie »

Novinky

3542 hodin strávili dobrovolníci na výstavbě vlastního odpočinkového areálu ve Vendryni

3542 hodin strávili dobrovolníci na výstavbě vlastního odpočinkového areálu ve Vendryni

4.11.2014

VENDRYNĚ – Kolik je třeba času, aby se z nepěkného, nečistého plácku vytvořilo nevšední a atraktivní místo? Přesně 3542 hodin! Tolik odpracovali dobrovolníci u nádraží ve Vendryni v lokalitě Čornovské při uskutečňování projektu Dětem pro radost, dospělým k odpočinku... probíhajícího pod taktovkou Klubu zábavy a sportu Zaolší (KZaSZ) a za podpory Nadace OKD.


„Vypočítali jsme si, že kdyby tohle všechno dělal jediný člověk v klasických osmihodinových šichtách, zabralo by mu to 447 dnů včetně sobot, nedělí a svátků. U nás se však prostřídalo na devět desítek dobrovolníků. Jak obyvatel Vendryně, tak Karpentné, Třince či Bystřice,“ sdělil Milan Zakřevský z KZaSZ Zaolší čítajícího tucet nadšenců ochotných měnit věci k lepšímu.


Nadace OKD jim v minulosti postkytla již granty na projekty Táhneme za jeden provaz (hřiště na beachvolejbal a minikopanou) a Zahrada plná zábavy a odpočinku (hřiště u školky) přímo v Zaolší. „Domovská obec nám začala být malá, a proto jsme expandovali do Vendryně, kde měli u nádraží pozemek sloužící v posledních letech leda tak k ostudě,“ vysvětlil Zakřevský. A nyní je tedy na Čornovské parčík s přírodním bludištěm, posezením, hřištěm, pískovištěm i arboretem se stromy mapujícimi původní beskydské kultury. „Už při výstavbě se zastavovali cyklisté projíždějící po takzvané Werkové magistrále vedoucí z Návsí k železárnám v Třinci, zajímali se, co tam chystáme a někteří dokonce přiložili ruku k dílu,“ poznamenal Zakřevský.


Labyrint – ačkoliv živé ploty se zakrslého stromoví jestě nedorostly požadované výšky – je rovněž viditelný z vlaků ve stanici Vendryně či aut na výpadovce Ostrava – Žilina. „Během jeho budování jsme přidali i jednu původně neplánovanou věc. Stříšku nad posezením jsme doplnili zábradlím a schůdky, a vznikla tak i vyhlídka na areál zvrchu,“ zakončil Zakřevský.

Těžařská nadace má projekt Dětem pro radost, dospělým k odpočinku … za vzorový příklad toho, co dokáží lidé vytvořit, když spojí své nadšení a síly. „Klub zábavy a sportu Zaolší byl schopen nejen sehnat prostředky od obce a partnerů, ale také svépomocí vybudovat toto fajn místo, které začne sloužit nejen obyvatelům Vendryně,“ řekl za Nadaci OKD Nikola Vavrous.

Radek Lukša

H38_11_POD_b.JPG

H38_11_POD_a.JPG

Dárci

Partneři

Nadace OKD, se sídlem Karviná, Karola Śliwky 149/17, PSČ 733 01
(1.patro)

© Nadace OKD 2012