V ostravské zoo vyrostla díky podpoře Nadace OKD kopie amazonského pralesa

16.4.2009

Ostrava (16. dubna 2009) – Drápkaté opičky tamarín pinčí, strašidelní sklípkani, drobné žabky dendrobádky a paryba truncha najdou od soboty domov v Malé Amazonii, nové expozici ostravské zoo vybudované díky podpoře Nadace OKD. Pavilon, který svým pojetím připomíná zmenšenou kopii amazonského pralesa, otevřenou šéfové zoo i nadace v sobotu 18. dubna v rámci akce Den s Nadací OKD v zoo.

„Kromě slavnostního otevření Malé Amazonie jsme připravili hlavně zábavu pro děti, které vévodí dobrodružná soutěž Opičí cesta. Rodiče se mohou seznámit s aktivitami nadace i s organizacemi, které jsme loni podpořili,“ upřesnila ředitelka Nadace OKD Blanka Týřová program akce, která začíná v sobotu v 10 a skončí kolem 16 hodiny.

Upřesnění k nové expozici:

Malou Amazonii budou obývat druhy zvířat doposud v ostravské zoo nechované. Asi nejnápadnější bude skupina tamarínů pinčích, malých drápkatých opiček z čeledi kosmanovitých, které mají na prstech místo nehtů drápky. Z dalších obyvatel to budou sklípkani, zástupci pavoukovců, drobné žabky dendrobátky, několik druhů sladkovodních ryb a poprvé v historii zoo také zástupce paryb - trnucha – sladkovodní příbuzný rejnoka.

Informace o grantu Nadace OKD:

Přestavba vstupu do pavilonu papoušků přišla na 1,9 milionu korun. Nadace OKD přispěla grantem ve výši 1,5 milionu korun, zbylou část uhradilo zoo převážně z příspěvku svého zřizovatele, statutárního města Ostrava.

Vladislav Sobol

mluvčí Nadace OKD