TANDEM HENDIKEPOVANÝCH S DOBROVOLNÍKY UŽ POPÁTÉ

26.5.2016

Další a další pokračování nemají jen úspěšné filmové či televizní série. Takové putování hendikepovaných z havířovského Help Klubu a SPMP s dobrovolníky z humanitární organizace ADRA se letos konalo už popáté. I obsazení klíčových rolí zůstalo – Nadace OKD jako poskytovatel minigrantu a Michael Kálmán coby patron projektu.

„Tyto společné výlety sledují tři cíle – děti, respektive klienti, se cítí svobodněji, protože se na víkend stejně jako jejich zdraví vrstevníci dostanou od rodičů. Rodiče si naopak od dětí a péče jim nonstop věnované odpočinou a dobrovolníci touto cestou relaxují od svých starostí a ještě pomáhají druhým,“ uvedla šéfka havířovského dobrovolnického centra ADRA Jana Žoričová.

Sedm dobrovolníků včetně Kálmána tentokrát jelo s pěti členy SPMP a čtyřmi z Help Klubu ve věku osmnácti až pětadvaceti let na Hanou. „Viděli jsme město Šternberk včetně zámku, navštívili Loštice i s tvarůžkovým muzeem a pořídili si tyto dobroty i domů. Také jsme prošli část zoo na Svatém Kopečku a před návratem stihli zastávku v Olomouci s orlojem i muzeem starých aut. Vše s úsměvem a dobrou náladou zúčastněných, kteří se těší na další rok,“ popisoval Kálmán.

Hendikepovaní se pobavili bez ohledu na vozíčky či postižení jako normální teenageři či mladí lidé. V programu měli i diskotékus pyžamovou party přímo v hotelu, kde jim vyšli maximálně vstříc. „Tandem, jak tyto víkendové akce nazýváme, je vlastně jakýsi nadstandard naší dobrovolnické služby, protože Majkl Kálmán s dalšími srdcaři-dobrovolníky se klientům věnují nonstop celý víkend. Hendikepovaní si to úplně jinak užívají,“ poznamenala Žoričová.

Osobní zapojení patrona

Michael Kálmán dělník centrálního odtěžení Důlního závodu 1 Darkov a jeden z nejaktivnějších, služebně nejstarších, nejzapálenějších Srdcařů. Působí v organizaci ADRA jako kamarád hendikepovaných děti i společník osamělých seniorů již sedmým rokem. Tandemu se účastnil popáté jako „vedoucí zájezdu“.