Rekonstruované letní kino v Orlové ožívá v novém kabátě. Díky spolupráci města a Nadace OKD

21.8.2014

Ostrava (21. srpna 2014) – Areál letního kina v Orlové postavený v akci „Z“ v šedesátých letech minulého století září opět novotou. A rekonstrukci zchátralý areál skutečně potřeboval. Ještě před slavnostním otevřením, které proběhne 21. srpna, se v něm promítaly první dva filmy. Výsledná podoba areálu, který slouží kromě filmové produkce také k pořádání řady dalších městských kulturních akcí, je příkladem dobré spolupráce města Orlová a Nadace OKD. Těžařská nadace projekt podpořila 3 milióny korun v rámci svého Operativního fondu, zhruba stejnou částku spolufinancovalo rekonstrukci město.

Areál letního kina vykazoval známky značného opotřebení, chátral a neodpovídal současným požadavkům. I proto byla možnost jeho využití před rekonstrukcí omezená, což bylo o to citelnější, že jde o oblíbený areál obyvatel Orlové. V průběhu akce došlo k rekonstrukci hlediště, jeviště i úpravě elektroinstalace tak, aby vznikl prostor, který nejen programem, ale i svou moderní podobou láká k návštěvě kulturních akcí.

„Orlová si takové místo prostě zaslouží. Jsme rádi, že jsme v tom mohli pomoct, s městem spolupracovat a dotáhnout projekt do podoby, která zpříjemní trávení volného času místním lidem. Vždyť ve městě bydlí více než 1000 zaměstnanců naší zřizovatelské společnosti OKD a právě do hornických obcí směřuje naše podpora i v náročných časech, kterými černouhelnými průmysl ve světě prochází. Osud regionu nám není lhostejný,“ říká ředitel Nadace OKD Martin Olša.

V průběhu stavby byly vyměněny lavičky, před hledištěm byly zrušeny tři řady sedadel pro zajištění většího prostoru. Změnou prošlo také jeviště, kde byly vyměněny nášlapné vrstvy a elektroinstalace. Před jevištěm i na stupních v hledišti vznikly plochy osazené zámkovou dlažbou. Uprostřed hlediště vznikla plocha pro zvukaře.

„V roce 1966, kdy areál letního kina vznikl současně s výstavbou nového města, patřil mezi nejmodernější a nejkrásnější letní kina v celé republice. Několik let vzkvétal, avšak posléze začal chátrat. Před dvěma roky jsme se proto rozhodli jej oživit a zařazením pod Dům kultury vytvořit nové kulturní centrum společenského života Orlové. Bylo nezbytné přistoupit k rekonstrukci obou zařízení, která si vyžádala investici v řádu několika desítek miliónů korun. Do letního areálu bychom chtěli nasměrovat většinu akcí, které lze dělat ve venkovním prostoru.

Spojením obou objektů pod jednu hlavičku tak vzniklo funkční kulturní a společenské centrum, které díky mimořádné pomoci Nadace OKD obohatí život města a našim občanům umožní bohaté kulturní zážitky,“ říká starosta města Jaromír Kuča.

Že areál skutečně žije, dokládá jeho i srpnový a zářijový program. 30. srpna zde proběhne také s tradiční podporou Nadace OKD festival Rocktherapy tentokrát zaměřený na pomoc lidem s cukrovkou, 19. září se bude v areálu letního kina slavnostně otevírat dětské hřiště. Stejný den se bude konat populární Gulášfest, o den později zde bude ve tři hodiny odpoledne zahájen Den města Orlové.

Popisovaná rekonstrukce není prvním projektem, na kterém Nadace OKD s městem Orlová a Domem kultury města Orlové v daném areálu spolupracovala. V roce 2012 podpořila těžařská nadace v rámci svého unikátního grantového programu Sídliště žije! (více na www.sidlistezije.cz) více než 900 tisíci korun projekt Letňák – areál pro všechny. Díky němu vzniklo v oblíbeném areálu, který chátral, dětské hřiště. Byly provedeny zemní úpravy a vysázeny nové stromy a keře. To vše učinilo prostředí příjemnější pro trávení volného času. Byla postavena malá scéna (altán) se zastřešením, stupňovitým sezením a zámkovou dlažbou.

„Když jsme na začátku roku 2012 převzali areál letního kina, nevěděli jsme v jak špatném stavu tento objekt je. Proto jsme využili příležitosti a zpracovali projektovou žádost do dotačního programu Nadace OKD - Sídliště žije. Projekt Letňák - areál pro všechny byl podpořen a areál se začal postupně měnit k lepšímu. Myšlenka rekonstrukce areálu letního kina se sešla s další podporou jak Nadace OKD, tak tehdejšího vedení města a bylo rozhodnuto o komplexní rekonstrukci areálu. Myslím, že tuto změnu ocení nejen občané Orlové, ale také vystupující. Pro nás ještě akce "L" (Letňák) nekončí, v příštím roce bude instalováno nové veřejné osvětlení a je potřeba v celém areálu opravit komunikace. Do budoucna plánujeme v „Letňáku" kromě již tradičních akcí, také nové a věříme, že kromě podpory Nadace OKD a dalších partnerů, budeme mít dostatek financí také z rozpočtu města k zavedení nového atraktivního programu pro vyžití a volný čas lidí z Orlové," tvrdí ředitelka Domu kultury města Orlové Izabela Kapiasová.