Orlované putovali po hornických vlečkách

10.11.2021

Tři vypravené vagóny s celkem 264 obyvateli Orlové měli možnost putovat po hornických vlečkách z Havířova do Ostravy a to díky nadačnímu příspěvku v programu Pro region s názvem HORNICKÁ ORLOVÁ NA FURT! Zájemci z řad seniorů, ale také rodiny s dětmi si mohli toto putování užívat zcela zdarma. K získání jízdenky jim postačilo jediné a sice výměna za jakékoli historické předměty či fotografie, které budou nadále sloužit např. v hornickém muzeu či v interaktivní mapě.

Samotní účastníci cesty po hornických vlečkách se zapojovali do výkladu se svými pracovními zkušenostmi v době fungování dolů a plné těžby uhlí. Zastávka u Dolu Žofie v Orlové umožnila pořízení vzpomínkových fotografií, ale také pohled, který mnozí Orlováci vůbec neznají, protože je od cesty oddělen hustým zeleným porostem. Vzpomínky seniorů, ale i zvídavé otázky dětí otevíraly stále nové a nové příběhy z hornické Orlové.

Trasa vlaku

Vlakové nádraží Havířov ➡️ Důl ČSM Jih a Sever ➡️ Karviná - Doly ➡️ Důl ČSA ➡️ Doubrava ➡️ orlovská Žofinka ➡️ Josefova jáma ➡️ Zárubek ➡️ Ostrava střed a zpět do Havířova.