Nadace podpoří veřejný neziskový sektor částkou přesahující 8,6 milionu korun

1.3.2019

KARVINÁ (1. března 2019) - Nadace OKD podpoří 144 neziskových projektů v kraji. Dotaci poskytne také hornickým sirotkům ze Spolku svaté Barbory nad rámec veřejné sbírky z důlního neštěstí na dole ČSM z 20. 12. 2018.

Žádostí v programu Pro region bylo celkem přijato 128, nadace podpoří 80 z nich částkou přesahující 6,4 mil. korun. Projekty podpořené Nadací OKD v programu Pro region jsou zaměřeny především na oblasti sociální pomoci, kulturního rozvoje, volnočasových aktivit pro děti a mládež, ale také na seniorské aktivity a podporu projektů spojených s rozvojem regionu.

Mezi naše stálé žadatele patří i Lukáš Heczko, který zastupuje Iniciativu Dokořán. Iniciativa Dokořán se těší velké oblibě napříč generacemi. Projekt se zaměřuje na akce nejrůznějšího charakteru a další rozvojové aktivity pro obyvatele Karviné, ale i širokého okolí. Mezi každoročně pořádané akce patří přednášky a workshopy, gastronomické a sportovní akce, koncerty často s charitativním dopadem.

V programu Srdcovka můžeme najít tvrdě pracující horníky – patroni projektu, kteří ve svém volném čase a bez nároku na odměnu, pomáhají mentálně postiženým nebo jsou vedoucími ve sboru dobrovolných hasičů, skautů, vodáků a mnoho dalších a za to jim patří velký obdiv. „Žádosti byly ve většině případů srozumitelné, letos bylo hodně využito možnosti konzultací a díky tomu můžeme říct, že úspěšnost Srdcovky je 87 localhost,“ uvádí ředitelka Nadace OKD Karolína Preisingerová.

V letošním roce podpoříme 55 srdcařů a celkem jim byl darován jeden milion korun.

Z dalších cílů Nadace OKD je zachovat hornické–kulturní dědictví v rámci činnosti klubu hornických důchodců a příznivců hornictví. Zejména udržování hornických tradic u výročních příležitostí, předávání historicko-kulturního dědictví regionu a zajištěni volného času pro hornické seniory a členů kroužku krojovaných horníků. Přes 2 200 hornických seniorů se setkává v klubech, kde aktivně tráví svůj volný čas a vzpomínají na dobu, kdy byli ještě zaměstnanci hornické společnosti a tak vzájemně udržují tradice, která je pro tento region typická. Jednotlivé kluby zajišťuji pro své členy atraktivní program, který seniorům nabízí se sociálně začleňovat do komunity.

Rovněž ctíme myšlenku sociální výpomoci dětem a rodinám zaměstnanců, kteří zemřeli v souvislosti s následky pracovního úrazu v hornictví. Spolek svatá Barbora umožňuje dětem díky nadaci a dalším dárcům, které tato nešťastná událost potkala, dosáhnout vzdělání odpovídající jejich představám, přáním a předpokladům, aby se mohly v budoucnu zařadit do aktivního pracovního procesu. Kromě podpory vzdělávání je spolek rodinám oporou i při řešení dalších problémů a životních situací, navíc pořádá řadu oblíbených akcí a setkání.