Hornické tradice a my

22.3.2017

Černé těžké uniformy se zelenými a zlatými doplňky, tradiční lucernička, která svítí na cestu všem horníkům a velký prapor. Pokud někoho takového uvidíte je jasné, že je to člen některého z kroužků krojovaných horníků. Umí vyprávět příběhy z dolů, o Permonících a jiné anekdoty. Jsou to veselí lidé, kteří zůstávají přáteli i mnoho let po tom, co přestali společně fárat.

Kroužky krojovaných horníků jsou podporovány Nadací OKD již několik let. Tradiční Skoky přes kůži, pochody, sjezdy, výstavy a mnoho dalšího mají na starosti právě tyto kroužky a cechy, které sdružují vysloužilé i současné horníky. Pojďte tuto tradici s námi udržovat a dále pěstovat, aby nezanikl ráz i charakter našeho kraje.

V rámci podpory nesmíme zapomenout na děti, které zůstaly bez jednoho z rodičů díky důlnímu neštěstí. O takto osiřelé děti se stará spolek Svatá Barbora. Pomáhá finančně maminkám tím, že poskytuje příspěvky na školní potřeby, pořádá výlety, přispívá na školné.

Více informací o spolku a jeho podpoře můžete najít také zde

My samy jsme mnohdy součástí různých akcí a jsme hrdí na to, že nadace podporuje Hornické tradice, protože tím podporuje radost v dětských očích, úspěchy, kulturu, tradice, smích a přátelství.

Tým Nadace OKD